twój tytuł

Temat: badanie antyCCP
Hej, jestem tu nowa... ile kosztuje to badanie anty CCP ? Lekarz rodzinny nie chciał dać mi na nie skierowania... :/ powiedział że jest drogie i nie w jego gestii leży kierowanie na takie badanie. Zrobiłam już takie badania: morfologia (w normie) OB 27 (czyli podwyższone) CRP (w normie) ASO (w normie) RF 17,9 (podwyższone) Dostałam dziś skierowanie na odczyn Walerego Rose ... potrzebne badania, ale nie wiem co z tym CCP? Ile kosztuje? Pozdrawiam wszystkich.
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=277



Temat: Pytanko do wszystkich
... to rzs a wiec poszedłem do lekarza to miałem zlecone badania krwi. Morfologia w normie. OB , CRP , ASO, LATEKS - czynnik reumatoidalny wszystko w jak najlepszym porządku. Jutro ide...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=417


Temat: Do Jana
prawidlowy aso 400/ leczyli mnie na paciorkowce antybiotykiem ale nie pomoglo/nie mam zadnej sztywnosci stawrature mam 36,7ow nawet rano moge chodzic powoli, z odpoczynkami bo inaczej czuje przeciazenie kolan temperature mam 36,7 i ogolnie czuje sie dobrze, poza bolami stawow acha, bola mnie tez czasem , miesnie zwlaszcza rak i nog,sciegna/ 5 lat temu mialam podobne bole stawow, b.silne, chodzilam do reumatologa,badania w normie, pani nie wiedziala co mi jest. bralam diclac/ niewiele pomagal/ i dostalam zastrzyk diprophos, bardzo pomogl i po jakims czasie bole calkiem przeszly. przez 5 lat bylo ok, b.rzadko...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=991


Temat: Początki choroby?
... przy prostowaniu kolan poczylam takie jakby przeskakiwanie dzis rano po przebudzeniu jak prostowalam lewe kolano poczulam uklucie nie wiem czy zaczynam wariowac czy to objawy choroby.... Co o tym myslicie?jakie badania...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=950


Temat: Nie wiadomo co mi jest.Pomocy.
Witam, czy mógłby mi ktoś coś doradzić, bo nie mam pojęcia co robić. Od 4 miesięcy utrzymują się u mnie stany podgorączkowe z osłabieniem i sennością. Wszystkie badania które były robione do tej pory były w normie: OB morfologia z rozmazem mocz aspat,alat,ggtp,bilirubina,kreatynina,glukoza,sód,potas,białko całkowite,aptt,mocznik,fibrynogen wapń,wapń zjonizowany,żelazo crp pasożyty w kale wymaz z gardla,nosa plwocina ekg,ukg rtg klatki piersiowej rtg zatok usg brzucha usg tarczycy hormony tarczycy HCV antygen HBs proteinogram CMV CPK ASO czynnik reumatoidalny HIV HAV biopsja cienkoigłowa węzła chłonnego badanie laryngologiczne W przeciągu ostatnich 3 miesięcy wziąłem 6 rodzajów antybiotyków bez ... koncu przeszło.Może mi ktoś jakoś pomóc? Czy to możliwe żeby to była ziarnica albo chłoniak przy prawidłowej morfologii,ob i rozmazie?
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=2242


Temat: Wysokie ASO
u reumatologa trzeba długo czekać. Bardzo proszę o odpowiedź na ten temat bo jestem strasznie wystraszona i nie wiem co robić. Słyszałam że ASO nie da się tak łatwo obniżyć. A...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6985


Temat: Przewlekle chore gardło i migdałki
rozmaz krwi obwodowej zły: limfocyty 4%l eozynofile 38%e !! ogółem WBC 3,65 mocz ok aso w surowicy20.30 widzę że mieści się w normie Następny krok to badanie w kierunku pasożytów -...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=2540


Temat: Jak pozbyć się grokowca złocistego w gardle?
i znów siedzi w domu.Jak się domyślam ma słabą odporność. Mam wykonać powtórne badania ASO,OB, Mocz za 6 tyg. Mam pytanie ,czy mogę mu pomóc ,aby ASO dalej nie rosło-czy ew. wróciło do normy. Z tego co mi lekarz powiedział może dalej rosnąć i trzeba będzie bardzo długo podawać antybiotyk. BARDZO PROSZĘ O POMOC I PORADĘ .
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4867


Temat: Staphylococcus aureus MSSA
... również morfologię i OB, oba badania w normie, ASO wyniosło mniej niż 200 jednostek. Chciałabym się spytać czy w moim przypadku konieczne jest leczenie antybiotykami czy raczej powinnam skupić się na...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4919


Temat: WYNIKI HGB
PROSZE O INTERPRETACJE WYNIKOW BADAN MOJEJ 6 LETNIEJ CORKI, WAZY 13 KILO, hgb 6.6 mmol/l w nawiasie nie wiem czy to jest norma-obok wynikow podaje [6.8-8.8]?, wierm ze ma za niska, ale czy duza za niską? OB ma podwyzszone 56mm/h, za to CRP ma 7.1 mg/l [0-5], ASO 4j. morfologia pałki - 6%, podzielone 18%, limfocyty 74%, monocyty 2%.jeszcze jest tych wynikow,...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=3296


Temat: Zapalenie spojowek z objawami suchego oka
Mialem robione juz te badania, crp w normie, RF ujemne- w normie, ASO w normie,igg i iga w normie. JEdyne wyniki krwi ktore odchodzily od normy to: igE 110 IU/ml(0-87) Morfologia: Neutrocyty 45% (50-70%) Limfocyty 45.4% (25-45%) Eozynocyty 5.5% (1-4%) Bazocyty 1.1% (0-1%) Rozmaz: Paleczkowate 2% (3-5%) Segmentowane 40% (50-70%) Kwasochlonne 6% (1-4%) Zasadochlonne 2% (0-1%) (W nawiasie podalem norme) Mialem tez rentgen zatok, pluc, i wiele innych badan i wszystko w normie i lekarze sami zabardzo niewiedza co mi jest, a mnie np swedzi skora, i jak wezme jakis allertec to przechodzi,...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6574


Temat: Anemia i co jeszcze?
Witam serdecznie. Jestem po wizycie u lekarza moje wyniki są wszystkie poniżej normy OB w ciągu miesiąca z 79 wzroslo do 90, żelazo 24 a norma to 49-151, morfologia hemoglobina 7,6 erytrocyty 3,95 hemotokryt 26,5 MCV 67,1 MCH 19,2 ASO 143 Cyfry mnie nie przerażają, najgorsze jest to że dostałam skierowanie do szpitala na dalsze badania. Może ktoś mi wyjaśni co mi...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4686


Temat: Problem z postawieniem diagnozy
Ok, po pewnym czasie mamy sporo innych badań zrobionych + wizyta w przychodni reumatologicznej ( u specjalisty reumatologa). Może zaczne od wyników badań: ASO - wynik ze stycznia'08: 700 / referencyjne: ... Morfologia (wyniki z marca br): MCV - 78,5 / referencyjne 80 - 96% MCH 26,2 / referencyjne 27-34 pg Te dwa "parametry?" są ponizej norm, reszta OK. OB (marzec br): 22...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=7073


Temat: Paciorkowiec b-hemolityczny gr.C
47,1, pozostałe ok. Moje pytanie co moze oznaczac PCT powyzej normy? Jak pozbyć sie tej bakterii i co robić, gdzie sie jeszcze udac? Czy aby ta bakteria nie wpłynie u chłopca...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=2699


Temat: bardzo wysoki poziom ASO
" />Witam, Jakiś czas temu, ortopeda zlecił wykonanie badań krwi u mojego 9-letniego synka pod kątem m.in choroby reumatoidalnej. Wyniki odebrałam wczoraj. Cała morfologia, a także RF są w normie. Jedynie wynik ASO jest niebotyczny - 1869,7 U/ml Wczoraj miał robione prześwietlenie kręgosłupa (właściwie taki był cel pierwotnej wizytu u ortopedy - ocenić kręgosłup) Dziś poszłam z synem do pediatry bo od pewnego czasu ma nawracający kaszel, czasem z gorączką, ale nie zawsze oraz pokazałam wyniki badań (Wizytę u ortopedy, który kierował na badanie mam dopiero 27 maja. A pielęgniarka w szpitalu powiedziała że jest to sprawa pediatryczna a nie ortopedyczna) Lekarka po zobaczeniu wyniku, uznała że to badanie należy powtórzyć, bo nigdy wcześniej nie spotkała się z tak wysokim poziomem ASO. Ale po ... że poziom ASO jest rzeczywiście tak wysoki to czy rozpoczęcie i zbyt wczesne przerwanie kuracji antybiotykiem nie spowoduje wzrostu agresji paciorkowców? Może jest to stan przewlekły i należałoby wprowadzić inny antybiotyk i na dłużej lub zrobić jakieś dodatkowe badania. Może ktoś ma podobne doświadczenie. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.
Źródło: humor.nakazdytemat.pl/viewtopic.php?t=4675


Temat: RZS? Salazopiryna a opalanie
anty CCP (wręcz blisko dolnej granicy normy, niewiele powyżej zera). Wszystko w normie, poza białymi ciałkami które wyszły nieco poniżej normy (3,8). Mam od ponad roku niedoczynność tarczycy, ale cały czas ... Ortopeda sugerował, bym domagała się od pani reumatolog skierowania na badania w szpitalu, twierdził że nie ma sensu bym bez diagnozy brała leki. Powiedział mi tez, że badania jakie robiłam są niewiele warte, bo dopiero w warunkach szpitalnych można uzyskać miarodajne wyniki. Naprawdę wszystkie te laboratoryjne badania są kompletnie do niczego? Sama nie wiem, co robić. Drugie pytanie: reumatolożka kategorycznie zakazała mi...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=758


Temat: NAWRACAJĄCE ANGINY
których Pan wcześniej pisał to: pobranie krwi do badania 09.04 Wyniki badania krwi dziecka: ASO 20.0 IU/ml CRP 4.40mg/l, reszta morfologii w normie. Jeżeli chodzi o pozostałe- mam tylko IgE całkowite ... dla chlamydia trachomatis i pneumoniae oraz tak samo dla mycoplasma pneumoniae lekarka jednak nie wypisała skierowania na te badania, chociaż zapewniała, że z wymazu powinno wyjść.O ile dobrze zrozumiałam w/w badania powinny być robione z krwi, a jeżeli z wymazu to na wynik trzeba czekać ok. dwóch tygodni. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale przytoczę wyniki badań córki kiedy przebywała w szpitalu w 2007 r. wtedy też leczona na anginę. OB: 55/100; kontrola 43/85 CRP:86,72mg/dl ;kontrola 17,04 mg/dl ASO : 4IU/ml Test lateksowy IM na wykrywanie heterofilnych przeciwciał występujących w mononukleozie: wynik ujemny. Mam pytanie czy podwyższone ASO ( w 2006r. miała 200) znaczy o przebytej anginie wywołanej przez paciorkowca? Jak na razie z czterech robionych wymazów nic nie wyszło. I jeszcze...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=9164


Temat: Jak pozbyć się grokowca złocistego w gardle?
Morfologia wszystko w granicach normy, Hemoglobina- 12,2 ( na mnie to i tak dużo, miewałam 10). Lekarz powiedział, że nie widzi żeby się coś działo ze stawami, przynajmniej na zewnątrz. Za to powiedział, że gardło jest brzydkie i trzeba zrobić ASO żeby się dowiedzieć czy to gronkowiec czy nadal paciorkowiec siedzi w stawach. Jutro idę też na echo serca. Muszę sprawdzić bo...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4867


Temat: Ciagle chora
Dzisiaj zrobiłam synkowi część badań. Oto wyniki: morfologia z rozmazem: Leukocyty: 6,1 tys/Âļl 6,0 17,5 N Erytrocyty: 4,8 mln/Âļl 3,9 5,0 N Hemoglobina: 12,6 g/dl 11,0 13,8 N Hematokryt: 37,50 % 32,00 40,00 N MCV: 79 fl ... N Badanie ogólne moczu: Przejrzystość przejrzysty Barwa żółty Ciężar właściwy 1,023 kg/l 1,015 1,025 N pH 7,0 5,0 7,0 N Glukoza nieobecna Ketony ślad mmol/l 0,00 0,50 Urobilinogen 3,2 umol/l 16,0 Bilirubina nieobecna Białko nieobecne Azotyny nieobecne Erytrocyty w normie Leukocyty w normie ASO, ilościowo ASO < 50 IU/ml 250 IgA Immunoglobuliny kl. A (IgA) 1,70 g/l 0,63 4,84 N hs CRP CRP wysokiej czułości 0,070 mg/dl 1,100 IgE całkowite IgE całkowite 544,00 IU/ml 0,00 45,00 H Wymazy będą chyba do tygodnia czasu. A z tych badań co wynika? Ta morfologia chyba taka sobie - niby ok, ale leukocyty na granicy normy, eozynofile poniżej normy - to chyba wskazuje na niską odporność? MCH na granicy i OB dwucyfrowe. Nie mówiąc już o dramatycznie wysokim IgE - a ja w dalszym ciągu nie mam pojęcia na...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8598


Temat: Powtarzające sie zapalenia gardła
... że to raczej problem starszych osób. Robiłam już wiele badań. Morfologia i rozmaz w normie. OB 10 ASO 200 CRP ujemne Mocz prawidłowy Wymaz z gardła wykazał obecność bakterii Klebsiella Oxitoca...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4131


Temat: Gruźlica
mam iśc na kolejne przeswietlenie płuc, ale dotktor mówi, ze nic nie wykaże i niepotrzebnie sie przeswietlam. Napisze jeszcze jakie mialem badania: Morfologia i Ob - 4 razy ( wyniki super) rtg płuc w pazdzierniku spirometria (140% normy wyszło) echo serca (powiększony lekko lewy przesionek) ekg (ok) wymaz z gardła (ok) usg jamy brzusznej, tarczycy, weżłów chłonnych szyji i naczyń dopływowych (ok) badania moczu 2razy (ok) we krwi miałem robione: hiv, mikroglobulina beta2, alat, aspat, bilirubina, hemnoglobina glikowana, sód, magnez, potas, tsh, t3, t4, odczyn waalera rosego, ana, ck, przeciwciała p-jądrowe, aso, crp, triglicerydy, cholesterol, borelioza igm igg, krzywa cukru,(wyniki dobre) w tych wynikach krwi mam tylko lekko podwyzszony alat (54) i obnizony poziom sodu (133mmol/l). Czy to moze byc gruźlica?? Jakie badania zrobić ... że czytałem gdzies, że przy gruźlcy sa podwyższone monocyty, a ja mam z każdą morfologią coraz wyższe, teraz ostatnio były juz na granicy normy, czyli 8% pozdrawiam i dziekuje
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=2160


Temat: Bóle stawów
normie 0,1 do 0,5 OB 12/28 kwas moczowy w normie żelazo 41,0 przy normie 60 CRP 0,84 mg/dl przy normie 0,5 RF 4,00 IU/ml W wynikach mam napisane, że max dopuszczalny wynik to 14,00 ale i tak sie boje, bo reumatolog powiedziała mi, że obecność czynnik przesądzi o dzignozie. Czy to prawda? ASO 17,0 IU/ml ANA1 1:80 typ świecenia plamisto-ziarnisty ANA2 ujemny...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=3009